FARSZ - SKŁADNIKI:
- 450 g szpinaku mrożonego (w liściach)
- 1 średniej wielkości cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki śmietany 12%
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
- 1 opakowanie sera feta (200 g)
FARSZ - PRZYGOTOWANIE:
- Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę, gdy cebula zrumieni się dodać potarty ząbek czosnku i chwilkę podsmażyć.
- Dodać wcześniej rozmrożony i odsączony z nadmiaru wody szpinak, smażyć na małym ogniu aż zmięknie.
- Dodać dwie łyżki śmietany oraz rozbite jajko. Szybko wymieszać.
- Doprawić solą i pieprzem. Farsz przełożyć do miski i odłożyć.
- Fetę rozkruszyć do odrębnej miseczki.
CIASTO - SKŁADNIKI:
- 3 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 25 g startego żółtego sera (nie pomijajcie - ser nadaje ciastu niesamowity smak)
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki oleju
CIASTO - PRZYGOTOWANIE:
- Do dużej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sól i ser. Wymieszać.
- W drugiej misce rozbić jajko, dodać mleko i olej. Wymieszać.
- Mokre składniki wlać do suchych i wyrobić ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk. Jeżeli jest zbyt klejące dodać mąki, jeżeli jest zbyt twarde dodać odrobinę mleka.
PIEROGI - PRZYGOTOWANIE:
- Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm. Wycinać duże krążki. Ja wycinałam je miseczką o średnicy niecałych 13 cm.
- Na każdy krążek nałożyć farsz, na wierzch położyć kawałeczki sera feta. Brzegi pieroga posmarować jajkiem z mlekiem i zakleić używając widelca.
- Pierogi posmarować na wierzchu mieszanką mleka z jajkiem. Porcje pierogów przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec w temperaturze 190°C przez 12-14 minut.
Z podanych proporcji wychodzi ok. 15-17 pierogów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz