sobota, 7 września 2013

Pieczone pierogi ze szpinakiem i feta



FARSZ - SKŁADNIKI:
  • 450 g szpinaku mrożonego (w liściach)
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 opakowanie sera feta (200 g)
FARSZ - PRZYGOTOWANIE:
  1. Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę, gdy cebula zrumieni się dodać potarty ząbek czosnku i chwilkę podsmażyć.
  2. Dodać wcześniej rozmrożony i odsączony z nadmiaru wody szpinak, smażyć na małym ogniu aż zmięknie.
  3. Dodać dwie łyżki śmietany oraz rozbite jajko. Szybko wymieszać.
  4. Doprawić solą i pieprzem. Farsz przełożyć do miski i odłożyć.
  5. Fetę rozkruszyć do odrębnej miseczki.


CIASTO - SKŁADNIKI:
  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 25 g startego żółtego sera (nie pomijajcie - ser nadaje ciastu niesamowity smak)
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki oleju
CIASTO - PRZYGOTOWANIE:
  1. Do dużej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sól i ser. Wymieszać.
  2. W drugiej misce rozbić jajko, dodać  mleko i olej. Wymieszać.
  3. Mokre składniki wlać do suchych i wyrobić ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk. Jeżeli jest zbyt klejące dodać mąki, jeżeli jest zbyt twarde dodać odrobinę mleka.

PIEROGI - PRZYGOTOWANIE:
  1. Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm. Wycinać duże krążki. Ja wycinałam je miseczką o średnicy niecałych 13 cm.
  2. Na każdy krążek nałożyć farsz, na wierzch położyć kawałeczki sera feta. Brzegi pieroga posmarować jajkiem z mlekiem i zakleić używając widelca.
  3. Pierogi posmarować na wierzchu mieszanką mleka z jajkiem. Porcje pierogów przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Piec w temperaturze 190°C przez 12-14 minut.

Z podanych proporcji wychodzi ok. 15-17 pierogów.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz