poniedziałek, 23 września 2013

Zapiekanka Pasterska (Shepard's Pie)



SKŁADNIKI:
  • 450g mięsa mielonego
  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w kostkę
  • 2 duże marchewki, pokrojone w kostkę
  • 1,5 łyżki sosu Worcester
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka bulionu wołowego
  • 150g zielonego groszku (może być mrożony, wcześniej rozmrożony)
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • sól, pieprz
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki masła
  • 1 żółtko

PRZYGOTOWANIE:
  1. Na oleju usmażyć mięso mielone, aż będzie ładne, szare, rozdrobnione na małe kawałeczki. Doprawić je solą i pieprzem. Wyjąć łyżka cedzakową do miski.
  2. Na tę samą patelnię wrzucić cebulę, seler i marchew. Również doprawić solą i pieprzem, smażyć około 7-9 minut.
  3. Dodać czosnek i smażyć przez około 30 sekund. Ponownie dodać wcześniej usmażone mięso. Chwilkę podsmażyć. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać.
  4. Dodać koncentrat pomidorowy, bulion , sos Worcester i rozmaryn. Całość dobrze wymieszać i dusić na małym ogniu ok. 15 minut.
  5. Dodać rozmrożony groszek i gotować kolejne 3 minuty.
  6. Ugotować ziemniaki. Ugotowane, ciepłe ziemniaki dobrze ugnieść, tak aby nie było grudek.
  7. W małym garnuszki zagotować mlek z 3 łyżkami masła, tak aby było gorące, ale aby nie wrzało.
  8. Dodać mleko do ziemniaków, powoli, na 3 tury. Dokładnie wymieszać do powstania puree. Dodać żółtko, wymieszać. Całość doprawić solą i pieprzem.
  9. Masę mięsną wylać do naczynia żaroodpornego, na wierzch wyłożyć puree ziemniaczane.
  10. Piec 30 minut w 210° C. Po wyjęciu odczekać 10 minut, aby danie trochę ostygło.
Z podanych proporcji wychodzi około 6-8 porcji.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz