SKŁADNIKI:
- 450g mięsa mielonego
- 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
- 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w kostkę
- 2 duże marchewki, pokrojone w kostkę
- 1,5 łyżki sosu Worcester
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka bulionu wołowego
- 150g zielonego groszku (może być mrożony, wcześniej rozmrożony)
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- sól, pieprz
- 1 kg ziemniaków
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki masła
- 1 żółtko
PRZYGOTOWANIE:
- Na oleju usmażyć mięso mielone, aż będzie ładne, szare, rozdrobnione na małe kawałeczki. Doprawić je solą i pieprzem. Wyjąć łyżka cedzakową do miski.
- Na tę samą patelnię wrzucić cebulę, seler i marchew. Również doprawić solą i pieprzem, smażyć około 7-9 minut.
- Dodać czosnek i smażyć przez około 30 sekund. Ponownie dodać wcześniej usmażone mięso. Chwilkę podsmażyć. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać.
- Dodać koncentrat pomidorowy, bulion , sos Worcester i rozmaryn. Całość dobrze wymieszać i dusić na małym ogniu ok. 15 minut.
- Dodać rozmrożony groszek i gotować kolejne 3 minuty.
- Ugotować ziemniaki. Ugotowane, ciepłe ziemniaki dobrze ugnieść, tak aby nie było grudek.
- W małym garnuszki zagotować mlek z 3 łyżkami masła, tak aby było gorące, ale aby nie wrzało.
- Dodać mleko do ziemniaków, powoli, na 3 tury. Dokładnie wymieszać do powstania puree. Dodać żółtko, wymieszać. Całość doprawić solą i pieprzem.
- Masę mięsną wylać do naczynia żaroodpornego, na wierzch wyłożyć puree ziemniaczane.
- Piec 30 minut w 210° C. Po wyjęciu odczekać 10 minut, aby danie trochę ostygło.
Z podanych proporcji wychodzi około 6-8 porcji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz