sobota, 14 września 2013

Szarlotka (Apple Pie)



CIASTO - SKŁADNIKI:
  • 2 i 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 i 1/2 kostki masła (prawdziwego masła, nie margaryny do pieczenia)
  • 0,5 szklanki lodowatej wody (zimna woda + kilka kostek lodu)

CIASTO - PRZYGOTOWANIE:
  1. Masło pokroić w kostkę, w trakcie przygotowywania pozostałych składników, masło schować do zamrażalnika.
  2. W misce wymieszać mąkę, sól i cukier. Dodać masło wyjęte z zamrażalnika. Widelcem rozgniatać masło z sypkimi składnikami, aż do momentu uzyskania konsystencji przypominającej drobną, wilgotną kruszonkę.
  3. Dodać lodowatej wody (bez kostek lodu jeżeli się w między czasie nie rozpuściły) i szybko zagnieść ciasto (tak aby masło nie ociepliło się). Ciasto podzielić na 2 częśli (jedna trochę większa), uformować kulki, rozpłaszczyć je, zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na ok 2 godziny.

NADZIENIE - SKŁADNIKI:
  • 8 małych jabłek (ja użyłam jabłek Paula Red, ale jak okazało się, nie utrzymują swojego kształtu w szarlotce, powstaje z nich mus, mimo to szarlotka jest pyszna)
  • odrobina soku z cytryny
  • 3 i 0,5 łyżki mąki
  • 0,5 szklanki cukru (jeżeli jabłka są słodkie mniej, jeżeli bardzo kwaśne więcej)
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu

NADZIENIE - PRZYGOTOWANIE:
  1. Jabłka obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, ćwiartki pokroić w plasterki.
  2. Pokrojone w plasterki jabłka skropić sokiem z cytryny.
  3. Dodać cukier, cynamon, mąkę i wszystko wymieszać.

SZARLOTKA - PRZYGOTOWANIE:
  1. Wyjąć z lodówki większą część ciasta, na blacie podsypanym mąką rozwałkować je tak, aby średnica rozwałkowanego ciasta była większa niż średnica blaszki. Ja użyłam formę do tarty o średnicy 27 cm.
  2. Przełożyć ciasto do formy, przyciąć wystające brzegi ciasta.
  3. Wypełnić formę nadzieniem.
  4. Rozwałkować mniejszą część ciasta, wycinać paski i ułożyć kratkę na cieście. Brzegi ciasta dobrze skleić.
  5. Piec ciasto w 215°C przez 15 minut, następnie ciasto przykryć folią aluminiową aby nie spiekło się zbyt mocno i piec jeszcze 45-50 minut w 190°C.
  6. Wystudzić i jeść ;-)





Przepis na ciasto pochodzi z bloga:

1 komentarz: