sobota, 18 stycznia 2014

Ricotta hotcakes




SKŁADNIKI:

  • 250 g sera ricotta
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 duże jajka, oddzielnie białka i żółtka
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • odrobina oleju, do smażenia
  • kilka truskawek, do zrobienia sosu

PRZYGOTOWANIE:
  1. W misce utrzeć żółtka jaj z cukrem wanilinowym, serem ricotta i mlekiem.
  2. Do mikstury przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wszystko wymieszać.
  3. Ubić białka ze szczyptą soli. Ubite białka delikatnie wmieszać do masy.
  4. Delikatnie natłuścić patelnię, wykładać łyżką placuszki, smażyć z obu stron za złoto-brązowy kolor.
  5. Zmiksować truskawki, placuszki polewać sosem.





Źródło przepisu - 'Forever Summer'
Nigella Lawson

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz