sobota, 14 września 2013

Spaghetti Bolognese



SKŁADNIKI:
  • 1 cebula, posiekana w drobną kostkę
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 1 marchew, pokrojona w kostkę
  • 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w plastry
  • 50 g surowego boczku, pokrojonego w kostkę
  • 400 g mięsa mielonego
  • 400 g pomidorów z puszki
  • garść suszonych grzybów, wcześniej namoczonych i drobno pokrojonych
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 125 ml bulionu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • makaron spaghetti

PRZYGOTOWANIE:
  1. Rozgrzać odrobinę oleju na dużej patelni i podsmażyć cebulkę aż się zeszkli.
  2. Dodać czosnek, marchew, seler i boczek. Podsmażać razem z cebulką przez kilka minut.
  3. Dodać mięso mielone i smażyć kilka minut aż mięso zrobi się szare, cały czas łopatką rozdrabniać kawałki mięsa na mniejsze.
  4. Dodać grzyby, oregano, bulion i pomidory z puszki. Na małym ogniu gotować sos przez 30-40 minut co jakiś czas mieszając.
  5. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić danie solą i pieprzem.
  6. Ugotować makaron spaghetti, odcedzić i połączyć z sosem.





Przepis pochodzi z książki:
'Kuchnia włoska'
Wydawnictwo Olesiejuk

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz