SKŁADNIKI:
- 1 cebula, posiekana w drobną kostkę
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione
- 1 marchew, pokrojona w kostkę
- 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w plastry
- 50 g surowego boczku, pokrojonego w kostkę
- 400 g mięsa mielonego
- 400 g pomidorów z puszki
- garść suszonych grzybów, wcześniej namoczonych i drobno pokrojonych
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 125 ml bulionu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- makaron spaghetti
PRZYGOTOWANIE:
- Rozgrzać odrobinę oleju na dużej patelni i podsmażyć cebulkę aż się zeszkli.
- Dodać czosnek, marchew, seler i boczek. Podsmażać razem z cebulką przez kilka minut.
- Dodać mięso mielone i smażyć kilka minut aż mięso zrobi się szare, cały czas łopatką rozdrabniać kawałki mięsa na mniejsze.
- Dodać grzyby, oregano, bulion i pomidory z puszki. Na małym ogniu gotować sos przez 30-40 minut co jakiś czas mieszając.
- Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić danie solą i pieprzem.
- Ugotować makaron spaghetti, odcedzić i połączyć z sosem.
Przepis pochodzi z książki:
'Kuchnia włoska'
Wydawnictwo Olesiejuk
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz