CIASTO - SKŁADNIKI:
- 3 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 25 g startego żółtego sera (nie pomijajcie - ser nadaje ciastu niesamowity smak)
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki oleju
CIASTO - PRZYGOTOWANIE:
- Do dużej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sól i ser. Wymieszać.
- W drugiej misce rozbić jajko, dodać mleko i olej. Wymieszać.
- Mokre składniki wlać do suchych i wyrobić ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk. Jeżeli jest zbyt klejące dodać mąki, jeżeli jest zbyt twarde dodać odrobinę mleka.
FARSZ - SKŁADNIKI:
- 750 g pieczarek, pokrojonych w grubą kostkę
- 1 duża cebula, pokrojona w drobną kostkę
- sól, pieprz
FARSZ - PRZYGOTOWANIE:
- Na odrobinie oleju podsmażyć cebulkę.
- Na patelnię wrzucić pieczarki, całość dusić do momentu gdy większość wody odparuje.
- Doprawić farsz solą i pieprzem.
PIEROGI - PRZYGOTOWANIE:
- Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm. Wycinać duże krążki. Ja wycinałam je miseczką o średnicy niecałych 13 cm.
- Na każdy krążek nałożyć farsz. Brzegi pieroga posmarować jajkiem z mlekiem i zakleić używając widelca.
- Pierogi posmarować na wierzchu mieszanką mleka z jajkiem. Porcje pierogów przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec w temperaturze 190°C przez 12-14 minut.
Z podanych proporcji wychodzi ok. 15-17 pierogów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz