niedziela, 20 października 2013

Pieczone pierogi z pieczarkami



CIASTO - SKŁADNIKI:
  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 25 g startego żółtego sera (nie pomijajcie - ser nadaje ciastu niesamowity smak)
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki oleju
CIASTO - PRZYGOTOWANIE:
  1. Do dużej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sól i ser. Wymieszać.
  2. W drugiej misce rozbić jajko, dodać  mleko i olej. Wymieszać.
  3. Mokre składniki wlać do suchych i wyrobić ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk. Jeżeli jest zbyt klejące dodać mąki, jeżeli jest zbyt twarde dodać odrobinę mleka.

FARSZ - SKŁADNIKI:
  • 750 g pieczarek, pokrojonych w grubą kostkę
  • 1 duża cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • sól, pieprz
FARSZ - PRZYGOTOWANIE:
  1. Na odrobinie oleju podsmażyć cebulkę.
  2. Na patelnię wrzucić pieczarki, całość dusić do momentu gdy większość wody odparuje.
  3. Doprawić farsz solą i pieprzem.

PIEROGI - PRZYGOTOWANIE:
  1. Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm. Wycinać duże krążki. Ja wycinałam je miseczką o średnicy niecałych 13 cm.
  2. Na każdy krążek nałożyć farsz.  Brzegi pieroga posmarować jajkiem z mlekiem i zakleić używając widelca.
  3. Pierogi posmarować na wierzchu mieszanką mleka z jajkiem. Porcje pierogów przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Piec w temperaturze 190°C przez 12-14 minut.

Z podanych proporcji wychodzi ok. 15-17 pierogów.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz