niedziela, 29 grudnia 2013

Makaron z pesto z bazylii, jajkiem i tuńczykiem



PESTO Z BAZYLII - SKŁADNIKI:

  • 2 duże garści listków bazylii, uprzednio umytych i wysuszonych
  • 1 mały ząbek czosnku
  • ok. 25 g orzechów nerkowca
  • 50 g sera żółtego, potartego
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
PESTO Z BAZYLII - PRZYGOTOWANIE:
  1. Umieścić wszystkie składniki (bazylię, czosnek, orzechy, ser) w blenderze, wszystko zmiksować.
  2. Stopniowo dodawać oliwę z oliwek, po każdej dodanej łyżce zmiksować pesto.
  3. Na końcu pesto doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.

POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
  • makaron penne
  • tuńczyk w sosie własnym, kawałki
  • jajka ugotowane na twardo lub półmiękko
DANIE - PRZYGOTOWANIE:
  1. Ugotować makaron al dente.
  2. Połączyć makaron z wcześnie przygotowanym pesto.
  3. Dodać tuńczyka i jajko.




Pesto można przechowywać w lodówce, w zamkniętym słoiczku przez ok. 2 tygodnie.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz