poniedziałek, 30 września 2013

Owsiane ciasteczka z migdałami i białą czekoladą


SKŁADNIKI:
  • 200 g masła (o temperaturze pokojowej)
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki białego cukru
  • 3 szklanki płatków owsianych
  • 2 jajka
  • 100 g płatków migdałów (wcześniej podprażonych migdałów i ostudzonych)
  • 1 i 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100 d białej czekolady (pokrojonej w drobną kostkę)
PRZYGOTOWANIE:
  1. W misce wymieszać mąkę, sól, sodę oczyszczoną, płatki owsiane i płatki migdałów.
  2. W innej misce utrzeć masło z cukrem. Następnie dodać dwa jajka nadal ucierając. Dolać aromat migdałowy.
  3. Suche składniki przesypać do mokrych. Dobrze wymieszać.
  4. Wsypać kawałki białej czekolady i wmieszać w ciasto.
  5. Łyżką (np. do lodów) nakładać porcje ciasta na papier do pieczenia. Ciastka piec 1 190° C przez ok. 9-11 minut.
  6. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka pozostawić do całkowitego wystudzenia, w przeciwnym razie mogą się rozlecieć.
Z podanych proporcji wychodzi ok. 20 dużych ciasteczek.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz