poniedziałek, 23 września 2013

Ciasto marchewkowe



CIASTO - SKŁADNIKI:
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 1 szklanka potartej marchwi
CIASTO - PRZYGOTOWANIE:
  1. W misce utrzeć jajka z cukrem. Dodać i delikatnie wmieszać olej.
  2. W drugiej misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól.
  3. Suche składniki wsypać do mokrych i dobrze wymieszać.
  4. Dodać marchew, wymieszać.
  5. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem formy o średnicy 20 cm. Piec w 180°C przez
  6. 25-30 minut.
LUKIER - SKŁADNIKI:
  • 60 g masła o temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki białego cukru pudru
  • 60 g twarożku naturalnego o temperaturze pokojowej (ja użyłam Hohland'a w niebieskim pudełku).
LUKIER - PRZYGOTOWANIE:
  1. Utrzeć masło z cukrem. Dodać twarożek i dobrze wymieszać.
  2. Gotową polewę rozprowadzić na dobrze wystudzonym cieście.






3 komentarze: