SKŁADNIKI:
- 1 kostka masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowani cukru wanilinowyego
- 2 jajka
- 500 g mąki
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka mleka
- 200 g ziaren słonecznika
- 100 g groszków czekoladowych
PRZYGOTOWANIE:
- Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia.
- Dodać pokrojone w małe kosteczki masło, jajka i mleko.
- Wyrobić ciasto. Moim zdaniem 500 g mąki podane w przepisie, to za mało, zawsze przy wyrabianiu dodaję więcej mąki, tak aby ciasto nadal było delikatne, ale mniej klejące.
- Po wyrobieniu ciasta, dodajemy słonecznik i dalej wyrabiamy ciasto.
- Po wkomponowaniu do ciasta słonecznika, wsypujemy groszki czekoladowe i delikatnie staramy się wkomponować je w masę.
- Ciasto dzielimy na mniejsze porcje i wałkujemy na blacie obficie posypanym mąką. Wycinamy ciastka. Niestety z ciastem nie pracuje się łatwo, bardzo się klei i trzeba je często podsypywać mąką, ale po upieczeniu gwarantuje Wam, że będziecie usatysfakcjonowani, są to moje ulubione ciasteczka i otrzymuje wiele komplementów od każdego kto miał okazję ich spróbować.
- Ciasteczka pieczemy w 180°C przez 12-15 minut.
Z podanych proporcji wychodzi 55-60 ciasteczek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz