niedziela, 1 września 2013

Ciasteczka z czekoladą i słonecznikiem





SKŁADNIKI:
  • 1 kostka masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowani cukru wanilinowyego
  • 2 jajka
  • 500 g mąki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mleka
  • 200 g ziaren słonecznika
  • 100 g groszków czekoladowych
PRZYGOTOWANIE:
  1. Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia.
  2. Dodać pokrojone w małe kosteczki masło, jajka i mleko.
  3. Wyrobić ciasto. Moim zdaniem 500 g mąki podane w przepisie, to za mało, zawsze przy wyrabianiu dodaję więcej mąki, tak aby ciasto nadal było delikatne, ale mniej klejące.
  4. Po wyrobieniu ciasta, dodajemy słonecznik i dalej wyrabiamy ciasto.
  5. Po wkomponowaniu do ciasta słonecznika, wsypujemy groszki czekoladowe i delikatnie staramy się wkomponować je w masę.
  6. Ciasto dzielimy na mniejsze porcje i wałkujemy na blacie obficie posypanym mąką. Wycinamy ciastka. Niestety z ciastem nie pracuje się łatwo, bardzo się klei i trzeba je często podsypywać mąką, ale po upieczeniu gwarantuje Wam, że będziecie usatysfakcjonowani, są to moje ulubione ciasteczka i otrzymuje wiele komplementów od każdego kto miał okazję ich spróbować.
  7. Ciasteczka pieczemy w 180°C przez 12-15 minut.

Z podanych proporcji wychodzi 55-60 ciasteczek.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz