SPÓD - SKŁADNIKI:
- 3/4 kostki masła, pokrojone w kostkę
- 4 łyżki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 2 żółtka, białka odkładamy do miski i pozostawiamy do użycia w innym etapie
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
SPÓD- PRZYGOTOWANIE:
- W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy.
- Wrzucamy do miski żółtka i masło i zagniatamy ciasto.
- Blachę (24cm x 33cm) wysmarowaną masłem wykładamy ciastem.
MASA SEROWA - SKŁADNIKI:
- 750 g twarogu półtłustego, trzykrotnie zmielonego
- 1 całe jajko
- 4 żółtka, białka odkładamy do miski i pozostawiamy do użycia w innym etapie
- 1 olejek śmietankowy
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 2 szklanki mleka
- 1 budyń śmietankowy na 3/4 l mleka
MASA SEROWA - PRZYGOTOWANIE:
- W misce ucieramy jako i żółtka z cukrem. Ucieramy aż masa będzie gładka, blado-kremowa.
- Dodajemy partiami twaróg i nadal ucieramy masę.
- Gdy cały twaróg zostanie wkomponowany wlewamy olejek śmietankowy, mieszamy.
- Do masy wsypujemy budyń, mieszamy.
- Wlewamy do masy mleko, szklanka po szklance i powoli mieszamy, masa będzie bardzo rzadka, ale nie należy się tym przejmować.
- Na końcu wlewamy olej i powoli mieszamy masę, tak aby olej dobrze się z nią połączył.
- Masę wylewamy na spód. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (grzanie góra-dół) i pieczemy ok. 40 minut.
PIANKA - SKŁADNIKI:
- 6 białek, które pozostały w poprzednich etapach przygotowywania sernika
- 3/4 szklanki cukru
PIANKA - PRZYGOTOWANIE:
- Białka ubijamy, kiedy będą już dosyć sztywne, powoli cały czas ubijając wsypujemy partiami cukier. Ubijamy do momentu aż przechylając miskę do góry nogami białka nie wylatują z niej.
- Po pierwszych 40 minutach pieczenia wyciągamy ciasto, umieszczamy na nim chwilę przed wyjęciem ubitą piankę. Zmieniamy ustawienia piekarnika na grzanie dół, ciasto ponownie umieszczamy w piekarniku i pieczemy nadal w 180°C przez ok. 20 minut.
- Ciasto wyciągamy z piekarnika, dokładnie studzimy w temperaturze pokojowej, następnie umieszczamy je w lodówce na kilka godzin, aby masa dobrze się zsiadła.
Masa jest pyszna i bardzo delikatna. Polecam :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz