sobota, 26 października 2013

Sernik Złota Rosa




SPÓD - SKŁADNIKI:
  • 3/4 kostki masła, pokrojone w kostkę
  • 4 łyżki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 żółtka, białka odkładamy do miski i pozostawiamy do użycia w innym etapie
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
SPÓD- PRZYGOTOWANIE:
  1. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy.
  2. Wrzucamy do miski żółtka i masło i zagniatamy ciasto.
  3. Blachę (24cm x 33cm) wysmarowaną masłem wykładamy ciastem.

MASA SEROWA - SKŁADNIKI:
  • 750 g twarogu półtłustego, trzykrotnie zmielonego
  • 1 całe jajko
  • 4 żółtka, białka odkładamy do miski i pozostawiamy do użycia w innym etapie
  • 1 olejek śmietankowy
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki mleka
  • 1 budyń śmietankowy na 3/4 l mleka
MASA SEROWA - PRZYGOTOWANIE:
  1. W misce ucieramy jako i żółtka z cukrem. Ucieramy aż masa będzie gładka, blado-kremowa.
  2. Dodajemy partiami twaróg i nadal ucieramy masę.
  3. Gdy cały twaróg zostanie wkomponowany wlewamy olejek śmietankowy, mieszamy.
  4. Do masy wsypujemy budyń, mieszamy.
  5. Wlewamy do masy mleko, szklanka po szklance i powoli mieszamy, masa będzie bardzo rzadka, ale nie należy się tym przejmować.
  6. Na końcu wlewamy olej i powoli mieszamy masę, tak aby olej dobrze się z nią połączył.
  7. Masę wylewamy na spód. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (grzanie góra-dół) i pieczemy ok. 40 minut.
PIANKA - SKŁADNIKI:
  • 6 białek, które pozostały w poprzednich etapach przygotowywania sernika
  • 3/4 szklanki cukru
PIANKA - PRZYGOTOWANIE:
  1. Białka ubijamy, kiedy będą już dosyć sztywne, powoli cały czas ubijając wsypujemy partiami cukier. Ubijamy do momentu aż przechylając miskę do góry nogami białka nie wylatują z niej.
  2. Po pierwszych 40 minutach pieczenia wyciągamy ciasto, umieszczamy na nim chwilę przed wyjęciem ubitą piankę. Zmieniamy ustawienia piekarnika na grzanie dół, ciasto ponownie umieszczamy w piekarniku i pieczemy nadal w 180°C przez ok. 20 minut.
  3. Ciasto wyciągamy z piekarnika, dokładnie studzimy w temperaturze pokojowej, następnie umieszczamy je w lodówce na kilka godzin, aby masa dobrze się zsiadła.
Masa jest pyszna i bardzo delikatna. Polecam :-)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz