FARSZ - SKŁADNIKI:
- 1,5 kg ziemniaków (ugotowanych, ostudzonych, następnie zmielonych; ziemniaki można ugotować dzień wcześniej)
- 200 g twarogu półtłustego (zmielonego)
- 1 duża cebula (pokrojona w kostkę)
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
FARSZ - PRZYGOTOWANIE:
- W dużej misce wymieszać zmielone ziemniaki i twaróg.
- Na patelni podsmażyć cebulkę. Dodać do mieszanki ziemniaków i twarogu.
- Dodać lubczyk, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko dobrze wymieszać.
CIASTO - SKŁADNIKI:
- 4 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
- 220 ml ciepłej wody
CIASTO - PRZYGOTOWANIE:
- Na blat wysypać mąkę. Zrobić w niej zagłębienie i wbić w nie jajko.
- Dodać sól i olej.
- Powoli, partiami wlewać wodę jednocześnie nożem zagarniać mąkę z brzegów do środka i łączyć ją z jajkiem i pozostałymi składnikami.
- Ugniatać ciasto. Powinno być sprężyste, elastyczne. Jeżeli jest zbyt twarde dodać odrobinę wody. Jeżeli jest zbyt miękkie, dodać mąki.
- Ciasto podzielić na pół. Rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm. Szklanką o średnicy 8cm wycinać krążki, które następnie należy wypełnić farszem i zakleić.
- Pierogi gotować we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię.
Z podanych proporcji wychodzi ok. 80 pierogów.
Pierogi można jeść zaraz po wyciągnięciu z wody (ja takie lubię najbardziej) lub odczekać aż ostygną i podsmażyć na odrobinie oleju. Można też podawać je z dodatkami: skwarkami, gęstą śmietaną itp.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz