sobota, 28 września 2013

Pierogi ruskie


FARSZ - SKŁADNIKI:
  • 1,5 kg ziemniaków (ugotowanych, ostudzonych, następnie zmielonych; ziemniaki można ugotować dzień wcześniej)
  • 200 g twarogu półtłustego (zmielonego)
  • 1 duża cebula (pokrojona w kostkę)
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku

FARSZ - PRZYGOTOWANIE:
  1. W dużej misce wymieszać zmielone ziemniaki i twaróg.
  2. Na patelni podsmażyć cebulkę. Dodać do mieszanki ziemniaków i twarogu.
  3. Dodać lubczyk, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko dobrze wymieszać.

CIASTO - SKŁADNIKI:
  • 4 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • 220 ml ciepłej wody
CIASTO - PRZYGOTOWANIE:
  1. Na blat wysypać mąkę. Zrobić w niej zagłębienie i wbić w nie jajko.
  2. Dodać sól i olej.
  3. Powoli, partiami wlewać wodę jednocześnie nożem zagarniać mąkę z brzegów do środka i łączyć ją z jajkiem i pozostałymi składnikami.
  4. Ugniatać ciasto. Powinno być sprężyste, elastyczne. Jeżeli jest zbyt twarde dodać odrobinę wody. Jeżeli jest zbyt miękkie, dodać mąki.
  5. Ciasto podzielić na pół. Rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm. Szklanką o średnicy 8cm wycinać krążki, które następnie należy wypełnić farszem i zakleić.
  6. Pierogi gotować we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię.
Z podanych proporcji wychodzi ok. 80 pierogów.








Pierogi można jeść zaraz po wyciągnięciu z wody (ja takie lubię najbardziej) lub odczekać aż ostygną i podsmażyć na odrobinie oleju. Można też podawać je z dodatkami: skwarkami, gęstą śmietaną itp.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz