niedziela, 15 września 2013

Skrzydełka z kremowym ryżem





SKŁADNIKI:
  • 2 woreczki ryżu (lub 2 szklanki ryżu)
  • 2 średnie cebule, pokrojone w plastry
  • 10 skrzydełek, przyprawione solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka
  • 0,5 kostki margaryny do pieczenia
  • 6 łyżek ketchupu
  • 2 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • łyżeczka słodkiej papryki (aby danie było ostrzejsze można dodać paprykę chili)
  • 3,5 szklanki wody

PRZYGOTOWANIE:
  1. Ryż wysypać na blachę do pieczenia (ja użyłam blachy o wymiarach 23x35 cm). Na ryżu rozłożyć cebulę i skrzydełka (skrzydełka zawinąć jak na czarno-białym zdjęciu poniżej, najcieńszą część skrzydełka założyć za jego najgrubszą część.)
  2. W rondelku na małym ogniu rozpuścić margarynę, dodać ketchup, cukier, sól, pieprz, paprykę i wodę. Całość zagotować. Przygotowaną miksturę wylać na skrzydełka.
  3. Całość piec w 190° C przez 60 minut (lub dłużej, ryż musi wchłonąć całą miksturę). W połowie pieczenia wyciągnąć blachę i przewrócić skrzydełka na drugą stronę, aby nie spiekły się zbyt mocno.


Danie nie należy do małokalorycznych, ale jest naprawdę smaczne. Ryż jest niesamowicie kremowy i delikatny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz