SKŁADNIKI:
- 2 woreczki ryżu (lub 2 szklanki ryżu)
- 2 średnie cebule, pokrojone w plastry
- 10 skrzydełek, przyprawione solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka
- 0,5 kostki margaryny do pieczenia
- 6 łyżek ketchupu
- 2 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- łyżeczka słodkiej papryki (aby danie było ostrzejsze można dodać paprykę chili)
- 3,5 szklanki wody
PRZYGOTOWANIE:
- Ryż wysypać na blachę do pieczenia (ja użyłam blachy o wymiarach 23x35 cm). Na ryżu rozłożyć cebulę i skrzydełka (skrzydełka zawinąć jak na czarno-białym zdjęciu poniżej, najcieńszą część skrzydełka założyć za jego najgrubszą część.)
- W rondelku na małym ogniu rozpuścić margarynę, dodać ketchup, cukier, sól, pieprz, paprykę i wodę. Całość zagotować. Przygotowaną miksturę wylać na skrzydełka.
- Całość piec w 190° C przez 60 minut (lub dłużej, ryż musi wchłonąć całą miksturę). W połowie pieczenia wyciągnąć blachę i przewrócić skrzydełka na drugą stronę, aby nie spiekły się zbyt mocno.
Danie nie należy do małokalorycznych, ale jest naprawdę smaczne. Ryż jest niesamowicie kremowy i delikatny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz