SKŁADNIKI:
- 110 g masła
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 1/4 szklanki białego cukru
- 1 jajko
- cukier wanilinowy
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 200 g orzeszków m&m's
PRZYGOTOWANIE:
- Masło utrzeć z mieszanką cukru brązowego, cukru białego i cukru wanilinowego.
- Wbić jajko nadal ucierając.
- W innej misce wymieszać mąkę, sodę i sól. Suche składniki stopniowo wsypywać do mokrych cały czas ubijając masę.
- Do masy wsypać połowę (ok. 100 g) orzeszków m&m's i dokładnie je wmieszać.
- Łyżką wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ciasto, delikatnie je spłaszczając. Należy pamiętać aby między ciastkami pozostawiać spore odstępy, podczas pieczenia ciasteczka 'rozlewają się' na boki.
- Pozostałe m&m's powykładać na wierzch ciasteczek.
- Ciastka piec ok. 8-10 minut w 180°C.
- Po wyjęciu z piekarnika ciastka całkowicie ostudzić, muszą stwardnieć zanim zdejmiemy je na talerz, w przeciwnym razie rozlecą cię.
Z podanych proporcji wychodzi około 25 ciasteczek.
Przepis odrobinę zmodyfikowany pochodzi z mojej ulubionej strony o wypiekach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz