sobota, 12 października 2013

Leczo


SKŁADNIKI:
  • 2 laski kiełbasy (np. zwyczajnej), pokrojonej w kostkę
  • 1 duża cebula, pokrojona w piórka
  • 2 średnie cukinie, pokrojone w kostkę
  • 3 średniej wielkości żółte papryki, pokrojone w kostkę
  • 3 średniej wielkości czerwone papryki, pokrojone w kostkę
  • 1 puszka (380 g) białej fasoli
  • 1 puszka (380 g) czerwonej fasoli
  • sól
  • 3 łyżeczki pieprzu
  • 3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • kilka garści zielonej pietruszki, grubo posiekanej

PRZYGOTOWANIE:
  1. Do rondla wlać niewielką ilość oleju. Rozgrzać go i usmażyć na nim kiełbasę. Usmażoną kiełbasę łyżką cedzakową przełożyć do dużego garnka.
  2. W tym samym rondlu usmażyć cebulę. Po usmażeniu przenieść do garnka i wymieszać z kiełbasą.
  3. Następnie w rondlu smażymy cukinię (w razie potrzeby dolewamy oleju). Cukinię smażymy tak długo aby zmiękła, ale na tyle krótko by nie zrobiła się z niej mamałyga. Po usmażeniu cukinię przekładamy do garnka i mieszamy.
  4. W rondlu smażymy żółtą paprykę, do miękkości. Po usmażeniu przekładamy do garnka i mieszamy.
  5. Analogicznie postępujemy z czerwoną papryką, smażymy ją w rondlu, gdy osiągnie odpowiednią miękkość przekładamy do garnka i mieszamy.
  6. Do garnka wrzucamy oba kolory fasoli i mieszamy z pozostałymi składnikami.
  7. Garnek umieszczamy na średnim ogniu. Przyprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką i pieprzem cayenne (im potrawa ostrzejsza tym lepsza). Ciągle mieszając danie dusimy przez ok. 5 minut.
  8. Na końcu dodajemy zieloną pietruszkę.




1 komentarz: