SKŁADNIKI:
- 2 laski kiełbasy (np. zwyczajnej), pokrojonej w kostkę
- 1 duża cebula, pokrojona w piórka
- 2 średnie cukinie, pokrojone w kostkę
- 3 średniej wielkości żółte papryki, pokrojone w kostkę
- 3 średniej wielkości czerwone papryki, pokrojone w kostkę
- 1 puszka (380 g) białej fasoli
- 1 puszka (380 g) czerwonej fasoli
- sól
- 3 łyżeczki pieprzu
- 3 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- kilka garści zielonej pietruszki, grubo posiekanej
PRZYGOTOWANIE:
- Do rondla wlać niewielką ilość oleju. Rozgrzać go i usmażyć na nim kiełbasę. Usmażoną kiełbasę łyżką cedzakową przełożyć do dużego garnka.
- W tym samym rondlu usmażyć cebulę. Po usmażeniu przenieść do garnka i wymieszać z kiełbasą.
- Następnie w rondlu smażymy cukinię (w razie potrzeby dolewamy oleju). Cukinię smażymy tak długo aby zmiękła, ale na tyle krótko by nie zrobiła się z niej mamałyga. Po usmażeniu cukinię przekładamy do garnka i mieszamy.
- W rondlu smażymy żółtą paprykę, do miękkości. Po usmażeniu przekładamy do garnka i mieszamy.
- Analogicznie postępujemy z czerwoną papryką, smażymy ją w rondlu, gdy osiągnie odpowiednią miękkość przekładamy do garnka i mieszamy.
- Do garnka wrzucamy oba kolory fasoli i mieszamy z pozostałymi składnikami.
- Garnek umieszczamy na średnim ogniu. Przyprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką i pieprzem cayenne (im potrawa ostrzejsza tym lepsza). Ciągle mieszając danie dusimy przez ok. 5 minut.
- Na końcu dodajemy zieloną pietruszkę.
Pięknie podane;) Musiało być smaczne:)
OdpowiedzUsuń