niedziela, 13 października 2013

Puree z dyni (do wypieków z dynią)



SKŁADNIKI:

  • dynia
  • odrobina oleju

PRZYGOTOWANIE:
  1. Dynię pokroić w ćwiartki. Usunąć pestki.
  2. Każdą ćwiartkę dyni posmarować olejem. Ćwiartki wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
  3. Piec dynię w 200°C przez 1 godzinę.
  4. Wyjąć dynię z piekarnika, wystudzić i zmiksować blenderem lub zmielić maszynką do mięsa.
  5. Zmieloną dynię przełożyć do sitka o drobnych oczkach i pozwolić  aby nadmiar wody odsączył się (ok. 1 godzina).
Tak przygotowane puree jest gotowe do użycia lub do zamrożenia jeżeli chcemy przygotować je kilka dni wcześniej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz