sobota, 19 października 2013

Pieczarki faszerowane


SKŁADNIKI:
  • 15 dużych pieczarek
  • pół dużej cebuli, pokrojonej w kostkę
  • 100 g boczku wędzonego, pokrojonego w drobną kostkę
  • garść świeżej zielonej pietruszki, posiekanej
  • sól, pieprz
  • 15 dag startego żółtego sera
  • ser Camembert, pokrojony w plastry
PRZYGOTOWANIE:
  1. Pieczarki dokładnie umyć, wyciąć nóżki i drobno je pokroić. Kapelusze odłożyć.
  2. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Podsmażyć cebulkę.
  3. Następnie do cebuli dokładamy boczek i smażymy kilka minut.
  4. Dorzucamy pieczarki, wszystko przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy tak długo, aż większość wody odparuje.
  5. Zdejmujemy patelnię z ognia. Dorzucamy do niego pietruszkę i mieszamy.
  6. Do farszu dodajemy większość sera żółtego, pozostawiając odrobinę do kolejnych etapów.
  7. Farsz przekładamy do pieczarek. Na każdej pieczarce układamy plaster sera Camembert, a na nim układamy resztę potartego żółtego sera.
  8. Pieczarki układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy w 180°C przez 15-20 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz