poniedziałek, 28 października 2013

Parówki w kocykach (Pigs in blankets)



SKŁADNIKI:
  • 6 parówek, przekrojonych na połowę
  • 1 płat ciasta francuskiego, podzielony na 12 kwadratów
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 6 słupków żółtego sera

WERSJA 1 - PRZYGOTOWANIE:
  1. Kwadraty ciasta francuskiego smarujemy musztardą Dijon.
  2. Zawijamy połówki parówek w ciasto francuskie.
  3. Brzeg ciasta smarujemy mieszanką jajka i mleka, aby ciasto nie rozklejało się podczas pieczenia.
  4. Parówki w kocykach smarujemy jajkiem z mlekiem, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180° na 10-15 minut.
WERSJA 2 - PRZYGOTOWANIE:
  1. W miseczce mieszamy koncentrat pomidorowy, ketchup, cukier i oregano.
  2. Kwadraty ciasta francuskiego smarujemy przygotowanym sosem.
  3. Na jednym brzegu ciasta układamy połowę parówki, na parówce kładziemy kawałki żółtego sera. Ciasto zawijamy (jego drugi brzeg smarujemy mieszanką jajka i mleka aby lepiej skleić ciasto).
  4. Parówki w kocykach smarujemy jajkiem z mlekiem, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180° na 10-15 minut.
Z podanego przepisu otrzymamy 12 parówek w kocyku, 6 w wersji 1 i 6  w wersji 2.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz