SKŁADNIKI:
- 6 parówek, przekrojonych na połowę
- 1 płat ciasta francuskiego, podzielony na 12 kwadratów
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka ketchupu
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 6 słupków żółtego sera
WERSJA 1 - PRZYGOTOWANIE:
- Kwadraty ciasta francuskiego smarujemy musztardą Dijon.
- Zawijamy połówki parówek w ciasto francuskie.
- Brzeg ciasta smarujemy mieszanką jajka i mleka, aby ciasto nie rozklejało się podczas pieczenia.
- Parówki w kocykach smarujemy jajkiem z mlekiem, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na 10-15 minut.
WERSJA 2 - PRZYGOTOWANIE:
- W miseczce mieszamy koncentrat pomidorowy, ketchup, cukier i oregano.
- Kwadraty ciasta francuskiego smarujemy przygotowanym sosem.
- Na jednym brzegu ciasta układamy połowę parówki, na parówce kładziemy kawałki żółtego sera. Ciasto zawijamy (jego drugi brzeg smarujemy mieszanką jajka i mleka aby lepiej skleić ciasto).
- Parówki w kocykach smarujemy jajkiem z mlekiem, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na 10-15 minut.
Z podanego przepisu otrzymamy 12 parówek w kocyku, 6 w wersji 1 i 6 w wersji 2.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz