sobota, 5 października 2013

Lasagne



SOS MIĘSNY (BOLOGNESE) - SKŁADNIKI:
  • olej (do smażenia)
  • 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 marchew, obrana i pokrojona w kostkę
  • 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w plastry
  • 50 g szynki prosciutto, pokrojonej w kostkę
  • 500 g mięsa mielonego
  • duża garść suszonych grzybów, wcześniej namoczonych i drobno pokrojonych
  • 400 g pomidorów z puszki, w kostkach
  • 3 łyżeczki suszonego oregano
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka cukru


SOS BESZAMLEOWY (BESCIAMELLA) - SKŁADNIKI:
  • 75 g masła, o temperaturze pokojowej
  • 7 płaskich łyżek mąki pszennej
  • 600 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

POZOSTAŁE SKŁADNIKI LASAGNE:
  • płaty makaronu lasagne (ja zużyłam 9 płatów), wcześniej podgotowanych przez 2-3 minuty
  • 150 g potartego żółtego sera

SOS MIĘSNY (BOLOGNESE) - PRZYGOTOWANIE:
  1. Na dużej patelni podgrzać olej, wrzucić cebulkę i przysmażać 2-3 minuty.
  2. Dodać rozgniecione ząbki czosnku i smażyć ok. 30 sekund.
  3. Dodać szynkę prosciutto, podsmażać kolejne 2-3 minuty.
  4. Dodać marchewkę i seler, całość smażyć ciągle mieszając przez kilka minut.
  5. Wrzucić na patelnię mięso mielone, drewnianą łopatką rozbijać je na malutkie kawałeczki. Mięso należy smażyć tak długo, aż będzie całe szarego koloru i będzie dobrze rozdrobnione.
  6. Dodajemy grzyby, pomidory z puszki, oregano i bulion. Dobrze mieszamy. Sos doprowadzamy do wrzenie, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy sos przez ok. 30-40 minut.
  7. Dodajemy koncentrat pomidorowy i cukier. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty.

SOS BESZAMELOWY (BESCIAMELLA) - PRZYGOTOWANIE:
  1. Na gazie podgrzewamy duży rondel. Dodajemy masło i na małym ogniu rozpuszczamy je.
  2. Partiami dodajemy mąkę, energicznie mieszając ją z masłem rózgą do ubijania, aż do otrzymania tak zwanego 'roux'.
  3. Dodajemy mleko. Powoli, początkowo małymi partiami, aby nie powstały grudki. Pamiętamy aby cały czas sos mieszać rózgą.
  4. Po dodaniu całego mleka, zwiększamy delikatnie ogień i nadal mieszając czekamy aż sos zgęstnieje.
  5. Gdy sos będzie miał odpowiednią konsystencję doprawiamy go pieprzem i gałką muszkatołową.

LASAGNE - SKŁADANIE:
  1. Na dno bardzo dobrze wysmarowanej masłem formy do zapiekanek wykładamy 1/3 sosu mięsnego.
  2. Na sos mięsny wykładamy 1/4 beszamelu.
  3. Na beszamelu układamy płaty makaronu.
  4. Wykładamy jeszcze 2 takie warstwy (1/3 sosu mięsnego, 1/4 beszamelu, płaty makaronu, 1/3 sosu mięsnego, 1/4 beszamelu, płaty makaronu).
  5. Na płaty makaronu układamy ostatnią ćwiartkę naszego beszamelu.
  6. Beszamel posypujemy potartym żółtym serem.
  7. Lasagne wkładamy do piekarnika (180°C) i zapiekamy 30 minut na złotobrązowy kolor.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz