SOS MIĘSNY (BOLOGNESE) - SKŁADNIKI:
- olej (do smażenia)
- 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 marchew, obrana i pokrojona w kostkę
- 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w plastry
- 50 g szynki prosciutto, pokrojonej w kostkę
- 500 g mięsa mielonego
- duża garść suszonych grzybów, wcześniej namoczonych i drobno pokrojonych
- 400 g pomidorów z puszki, w kostkach
- 3 łyżeczki suszonego oregano
- 250 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka cukru
- 75 g masła, o temperaturze pokojowej
- 7 płaskich łyżek mąki pszennej
- 600 ml mleka
- 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
POZOSTAŁE SKŁADNIKI LASAGNE:
- płaty makaronu lasagne (ja zużyłam 9 płatów), wcześniej podgotowanych przez 2-3 minuty
- 150 g potartego żółtego sera
SOS MIĘSNY (BOLOGNESE) - PRZYGOTOWANIE:
- Na dużej patelni podgrzać olej, wrzucić cebulkę i przysmażać 2-3 minuty.
- Dodać rozgniecione ząbki czosnku i smażyć ok. 30 sekund.
- Dodać szynkę prosciutto, podsmażać kolejne 2-3 minuty.
- Dodać marchewkę i seler, całość smażyć ciągle mieszając przez kilka minut.
- Wrzucić na patelnię mięso mielone, drewnianą łopatką rozbijać je na malutkie kawałeczki. Mięso należy smażyć tak długo, aż będzie całe szarego koloru i będzie dobrze rozdrobnione.
- Dodajemy grzyby, pomidory z puszki, oregano i bulion. Dobrze mieszamy. Sos doprowadzamy do wrzenie, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy sos przez ok. 30-40 minut.
- Dodajemy koncentrat pomidorowy i cukier. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty.
SOS BESZAMELOWY (BESCIAMELLA) - PRZYGOTOWANIE:
- Na gazie podgrzewamy duży rondel. Dodajemy masło i na małym ogniu rozpuszczamy je.
- Partiami dodajemy mąkę, energicznie mieszając ją z masłem rózgą do ubijania, aż do otrzymania tak zwanego 'roux'.
- Dodajemy mleko. Powoli, początkowo małymi partiami, aby nie powstały grudki. Pamiętamy aby cały czas sos mieszać rózgą.
- Po dodaniu całego mleka, zwiększamy delikatnie ogień i nadal mieszając czekamy aż sos zgęstnieje.
- Gdy sos będzie miał odpowiednią konsystencję doprawiamy go pieprzem i gałką muszkatołową.
LASAGNE - SKŁADANIE:
- Na dno bardzo dobrze wysmarowanej masłem formy do zapiekanek wykładamy 1/3 sosu mięsnego.
- Na sos mięsny wykładamy 1/4 beszamelu.
- Na beszamelu układamy płaty makaronu.
- Wykładamy jeszcze 2 takie warstwy (1/3 sosu mięsnego, 1/4 beszamelu, płaty makaronu, 1/3 sosu mięsnego, 1/4 beszamelu, płaty makaronu).
- Na płaty makaronu układamy ostatnią ćwiartkę naszego beszamelu.
- Beszamel posypujemy potartym żółtym serem.
- Lasagne wkładamy do piekarnika (180°C) i zapiekamy 30 minut na złotobrązowy kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz