środa, 30 października 2013

Pumpkin pie


SKŁADNIKI:
  • kruche ciasto z TEGO przepisu (jeżeli coś zostanie, ciasto można zamrozić i wykorzystać innym razem).
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 1,5 szklanki puree dyniowego
  • 1 szklanka mleka skondensowanego
  • 2 łyżeczki pumpkin spice
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE:
  1. Kruche ciasto rozwałkować, wyłożyć nim nasmarowaną masłem formę o średnicy 22 cm.
  2. W misce utrzeć jajka, żółtko i cukier. Ucierać aż masa będzie miała blady żółty kolor.
  3. Do masy dodać puree z dyni, wymieszać.
  4. Dodać mleko skondensowane, wymieszać.
  5. Dodać pumpkin spice i mąkę ziemniaczaną, wymieszać.
  6. Masę wylać na ciasto.
  7. Formę włożyć do piekarnika nagrzanego do 230° C i piec 15 minut, następnie ciasto przykryć folią aluminiową, zmniejszyć temperaturę do 180° C i piec przez 45-50 minut.
  8. Ciasto wyciągnąć z piekarnika, całkowicie ostudzić i schłodzić przez kilka godzin w lodówce (lub przygotować dnia poprzedniego i chłodzić w lodówce przez całą noc).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz