środa, 25 grudnia 2013

Kostka Cappuccino



CIASTO - SKŁADNIKI:

  • 5 jajek, oddzielnie białka i żółtka
  • 125 g gorzkiej czekolady (70% kakao), roztopionej w kąpieli wodnej i przestudzonej
  • 125 g miękkiego masła
  • 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej, rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
CIASTO - PRZYGOTOWANIE:
  1. Masło utrzeć na puszystą masę.
  2. Do masła dodać czekoladę, zmiksować.
  3. Do masy wmieszać rozpuszczoną kawę.
  4. Dodać cukier, dokładnie zmiksować.
  5. Do masy dodawać po kolei żółtka, po dodaniu każdego żółtka dokładnie zmiksować czekoladową masę.
  6. Do masy powoli wsypywać uprzednio przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
  7. Białka ubić na sztywno, delikatnie wmieszać je łyżką do masy czekoladowej.
  8. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 24x24 cm. Piec w 170°C przez ok. 25-30 minut.
  9. Ciasto wystudzić i przekroić na dwa blaty. Każdy z blatów naponczować np. mocną kawą rozpuszczalną połączoną z wódką.
MASA CAPPUCCINO - SKŁADNIKI:
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny, rozpuszczone w 1/4 szklanki gorącej wody i przestudzone
  • 6 czubatych łyżek kawy cappuccino (śmietankowej) w proszku
  • 4 łyżki cukru
MASA CAPPUCCINO - PRZYGOTOWANIE:
  1. Serek mascarpone dokładnie wymieszać z kawą cappucino.
  2. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać po kolei łyżki cukru.
  3. Ciągle ubijając śmietanę powoli wlewać przestudzoną żelatynę.
  4. Tak ubitą śmietanę połączyć z mascarpone.
  5. Masę wyłożyć na jeden z blatów, drugim przykryć ją.
GÓRA CIASTA - SKŁADNIKI:
  • 250 ml śmietany 36%
  • 1 łyżka cukru
  • 2 czubate łyżki cappuccino (śmietankowego) w proszku
GÓRA CIASTA PRZYGOTOWANIE:
  1. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier.
  2. Ubitą śmietaną wyłożyć na górę ciasta i posypać proszkiem cappucino
  3. Ciasto schłodzić przez kilka godzin w lodówce.


ŹRÓDŁO PRZEPISU:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz