CIASTO - SKŁADNIKI:
- 5 jajek, oddzielnie białka i żółtka
- 125 g gorzkiej czekolady (70% kakao), roztopionej w kąpieli wodnej i przestudzonej
- 125 g miękkiego masła
- 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej, rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej wody
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
CIASTO - PRZYGOTOWANIE:
- Masło utrzeć na puszystą masę.
- Do masła dodać czekoladę, zmiksować.
- Do masy wmieszać rozpuszczoną kawę.
- Dodać cukier, dokładnie zmiksować.
- Do masy dodawać po kolei żółtka, po dodaniu każdego żółtka dokładnie zmiksować czekoladową masę.
- Do masy powoli wsypywać uprzednio przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Białka ubić na sztywno, delikatnie wmieszać je łyżką do masy czekoladowej.
- Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 24x24 cm. Piec w 170°C przez ok. 25-30 minut.
- Ciasto wystudzić i przekroić na dwa blaty. Każdy z blatów naponczować np. mocną kawą rozpuszczalną połączoną z wódką.
MASA CAPPUCCINO - SKŁADNIKI:
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietanki 36%
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny, rozpuszczone w 1/4 szklanki gorącej wody i przestudzone
- 6 czubatych łyżek kawy cappuccino (śmietankowej) w proszku
- 4 łyżki cukru
MASA CAPPUCCINO - PRZYGOTOWANIE:
- Serek mascarpone dokładnie wymieszać z kawą cappucino.
- Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać po kolei łyżki cukru.
- Ciągle ubijając śmietanę powoli wlewać przestudzoną żelatynę.
- Tak ubitą śmietanę połączyć z mascarpone.
- Masę wyłożyć na jeden z blatów, drugim przykryć ją.
GÓRA CIASTA - SKŁADNIKI:
- 250 ml śmietany 36%
- 1 łyżka cukru
- 2 czubate łyżki cappuccino (śmietankowego) w proszku
GÓRA CIASTA PRZYGOTOWANIE:
- Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier.
- Ubitą śmietaną wyłożyć na górę ciasta i posypać proszkiem cappucino
- Ciasto schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
ŹRÓDŁO PRZEPISU:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz