sobota, 25 stycznia 2014

Tortilla de patatas







SKŁADNIKI:

  • 3 średniej wielkości ziemniaki, pokrojone w cienkie plastry, następnie w kostkę (jak na zdjęciu poniżej)
  • 1 małą cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 3 średniej wielkości jajka, dobrze rozbełtane w misce
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia




PRZYGOTOWANIE:

  1. Na patelni o średnicy ok. 19-20 cm, podsmażyć cebulkę, tak aby była złotego koloru. Usmażoną cebulkę odcedzić z oleju, przełożyć do surowych ziemniaków i wymieszać z nimi.
  2. Na patelnię wlać sporą ilość oleju (tak aby wszystkie ziemniaki były nim pokryte). Przełożyć ziemniaki z cebulą na rozgrzany olej. Smażyć ziemniaki na małym ogniu, co jakiś czas ziemniaki należy dokładnie przemieszać. Ziemniaki smażymy tak długo aż zbrązowieją, będą miękkie, prawie rozlatujące się.
  3. Ziemniaki odcedzamy z oleju. Przekładamy do miski. Do miski z usmażonymi ziemniakami wlewamy wcześniej przyprawione solą i pieprzem jajka. Całość delikatnie mieszamy.
  4. Na patelnię wlewamy odrobinkę oleju. Przelewamy na nią jajka z ziemniakami. Smażymy początkowo na średnim ogniu, następnie redukujemy ogień na mały. Smażymy omleta przez kilka minut, aż spód się zezłoci, a góra powoli będzie się ścinała.
  5. Przykładamy talerz, o średnicy większej niż patelnia, mocno trzymając talerz i patelnię, przerzucamy omlet na talerz. Następnie patelnie ponownie kładziemy na palniku, a omleta delikatnie przekładamy, nie usmażoną stroną na patelnię. Smażymy go z drugiej strony aż spód się zezłoci.
Tortilla de patatas smakuje świetnie zarówno na ciepło jak i na zimno.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz