NALEŚNIKI - SKŁADNIKI:
Przepis na ok. 20 naleśników.
- 4 szklanki mąki
- 1 duże jajko
- 3 szklanki mleka
- 2 szklanki wody
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
NALEŚNIKI PRZYGOTOWANIE:
- Zmiksować wszystkie składniki, tak aby nie było grudek.
- Na dużej patelni smażyć cienkie naleśniki.
FARSZ - SKŁADNIKI:
- 2 duże garści suszonych grzybów
- 70 dag. kapusty kiszonej
- 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
- olej
- sól, pieprz
FARSZ - PRZYGOTOWANIE:
- Grzyby namoczyć przez godzinę w zimnej wodzie. Następnie zalać je świeżą wodą i gotować na średnim ogniu kolejną godzinę. Grzyby odcedzić, wystudzić i zmielić.
- Kapustę zalać wodą z dodatkiem jednej łyżki oleju, gotować na średnim ogniu aż 'do miękkości' (ok. 1,5 godziny). Kapustę odcedzić.
- Na patelni podsmażyć cebulkę, gdy będzie ze złocona dodać grzyby i kapustę, wszystko podsmażyć.
- Farsz doprawić do smaku solą i pieprzem.
KROKIETY - SKŁADANIE:
- Na naleśniki wykładać porcję farszu i zawijać w 'kopertę'.
- Krokiety obtaczać w jajku i bułce tartej. Smażyć na odrobinie oleju.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz