niedziela, 19 stycznia 2014

Krokiety z kapustą i grzybami



NALEŚNIKI - SKŁADNIKI:

Przepis na ok. 20 naleśników.

  • 4 szklanki mąki
  • 1 duże jajko
  • 3 szklanki mleka
  • 2 szklanki wody
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
NALEŚNIKI PRZYGOTOWANIE:
  1. Zmiksować wszystkie składniki, tak aby nie było grudek.
  2. Na dużej patelni smażyć cienkie naleśniki.

FARSZ - SKŁADNIKI:
  • 2 duże garści suszonych grzybów
  • 70 dag. kapusty kiszonej
  • 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
  • olej
  • sól, pieprz
FARSZ - PRZYGOTOWANIE:
  1. Grzyby namoczyć przez godzinę w zimnej wodzie. Następnie zalać je świeżą wodą i gotować na średnim ogniu kolejną godzinę. Grzyby odcedzić, wystudzić i zmielić.
  2. Kapustę zalać wodą z dodatkiem jednej łyżki oleju, gotować na średnim ogniu aż 'do miękkości' (ok. 1,5 godziny). Kapustę odcedzić.
  3. Na patelni podsmażyć cebulkę, gdy będzie ze złocona dodać grzyby i kapustę, wszystko podsmażyć.
  4. Farsz doprawić do smaku solą i pieprzem.
KROKIETY - SKŁADANIE:


  1. Na naleśniki wykładać porcję farszu i zawijać w 'kopertę'.
  2. Krokiety obtaczać w jajku i bułce tartej. Smażyć na odrobinie oleju.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz