sobota, 11 stycznia 2014

Gnocchi w sosie pomidorowym




GNOCCHI - SKŁADNIKI:


  • 200 g ugotowanych ziemniaków, wystudzonych i ugniecionych na gładką masę
  • 1 szklanka mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • odrobina świeżo mielonego pieprzu
GNOCCHI - PRZYGOTOWANIE:
  1. Zagnieść wszystkie składniki aż do otrzymania gładkiej, elastycznej masy.
  2. Formować wałeczki szerokości ok. 1,5 cm, odcinać 1 centymetrowe kawałeczki ciasta i rolować gnocchi na widelcu, tak aby powstał charakterystyczny dla tych kluseczek kształt.
  3. Gnocchi pozostawić na stolnicy na około 1 godzinę.
  4. W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli. Gnocchi wrzucać do wrzącej wody, od momentu wypłynięcia kluseczek na powierzchnię wody, gotować je przez 30-40 sekund. W przepisie nie ma jajka, kluseczki są bardzo delikatne dlatego niecała minuta gotowania w zupełności wystarcza.



SOS POMIDOROWY - SKŁADNIKI:
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 ząbek czosnku, rozdrobniony
  • 400 g pomidorów z puszki, pokrojonych w kostkę
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki świeżej bazylii, pokrojonej w paseczki
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • odrobina oleju do smażenia
SOS POMIDOROWY - PRZYGOTOWANIE:
  1. Na patelni podsmażyć cebulę i czosnek przez około 3-4 minuty.
  2. Dodać pomidory, bazylię i bulion, całość dusić około 10 minut na średnim ogniu. Pamiętamy aby co jakiś czas przemieszać sos.
  3. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.




Przepis pochodzi z książki
'Kuchnia włoska'
wydawnictwo Olesiejuk

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz