GNOCCHI - SKŁADNIKI:
- 200 g ugotowanych ziemniaków, wystudzonych i ugniecionych na gładką masę
- 1 szklanka mąki
- szczypta soli
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- odrobina świeżo mielonego pieprzu
GNOCCHI - PRZYGOTOWANIE:
- Zagnieść wszystkie składniki aż do otrzymania gładkiej, elastycznej masy.
- Formować wałeczki szerokości ok. 1,5 cm, odcinać 1 centymetrowe kawałeczki ciasta i rolować gnocchi na widelcu, tak aby powstał charakterystyczny dla tych kluseczek kształt.
- Gnocchi pozostawić na stolnicy na około 1 godzinę.
- W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli. Gnocchi wrzucać do wrzącej wody, od momentu wypłynięcia kluseczek na powierzchnię wody, gotować je przez 30-40 sekund. W przepisie nie ma jajka, kluseczki są bardzo delikatne dlatego niecała minuta gotowania w zupełności wystarcza.
SOS POMIDOROWY - SKŁADNIKI:
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 1 ząbek czosnku, rozdrobniony
- 400 g pomidorów z puszki, pokrojonych w kostkę
- 100 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki świeżej bazylii, pokrojonej w paseczki
- sól, świeżo mielony pieprz
- odrobina oleju do smażenia
SOS POMIDOROWY - PRZYGOTOWANIE:
- Na patelni podsmażyć cebulę i czosnek przez około 3-4 minuty.
- Dodać pomidory, bazylię i bulion, całość dusić około 10 minut na średnim ogniu. Pamiętamy aby co jakiś czas przemieszać sos.
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przepis pochodzi z książki
'Kuchnia włoska'
wydawnictwo Olesiejuk
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz