SKŁADNIKI:
- 4 jajka, białka i żółtka oddzielnie
- 1 cukier wanilinowy
- 100 g cukru
- starta skórka z 2 pomarańczy
- sok wyciśnięty z 1 dużej pomarańczy
- starta skórka z jednej cytryny
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 100 g zmielonych migdałów
- 75 g mąki
- opcjonalnie do ozdoby: rozpuszczona czekolada deserowa, kandyzowana skórka pomarańczowa
PRZYGOTOWANIE:
- W dużej misce utrzeć żółtka, cukier i cukier wanilinowy na puszysta masę.
- Do masy z żółtek i cukru dodać skórkę z pomarańczy i cytryny, wymieszać.
- W oddzielnej misce wymieszać migdały z sokiem z pomarańczy i cytryny. Mieszankę przełożyć do miski z żółtkami, wymieszać do otrzymania jednolitej masy.
- Do masy dodać mąkę, dokładnie wymieszać.
- W innym naczyniu ubić białka na sztywno. Powoli, partiami białka delikatnie połączyć z wcześniej przygotowaną masą.
- Ciasto przełożyć do wysmarowanej tortownicy o średnicy 21 cm. Piec w 180 °C przez około 35-40 minut. Ciasto wystudzić (może w tym czasie delikatnie opaść) i ozdobić według uznania.
Przepis zmodyfikowany
pochodzi z książki
'Kuchnia włoska'
wydawnictwo Olesiejuk
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz