niedziela, 12 stycznia 2014

Ciasto cytrusowe



SKŁADNIKI:
  • 4 jajka, białka i żółtka oddzielnie
  • 1 cukier wanilinowy
  • 100 g cukru
  • starta skórka z 2 pomarańczy
  • sok wyciśnięty z 1 dużej pomarańczy
  • starta skórka z jednej cytryny
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 75 g mąki
  • opcjonalnie do ozdoby: rozpuszczona czekolada deserowa, kandyzowana skórka pomarańczowa
PRZYGOTOWANIE:
  1. W dużej misce utrzeć żółtka, cukier i cukier wanilinowy na puszysta masę.
  2. Do masy z żółtek i cukru dodać skórkę z pomarańczy i cytryny, wymieszać.
  3. W oddzielnej misce wymieszać migdały z sokiem z pomarańczy i cytryny. Mieszankę przełożyć do miski z żółtkami, wymieszać do otrzymania jednolitej masy.
  4. Do masy dodać mąkę, dokładnie wymieszać.
  5. W innym naczyniu ubić białka na sztywno. Powoli, partiami białka delikatnie połączyć z wcześniej przygotowaną masą.
  6. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tortownicy o średnicy 21 cm. Piec w 180 °C przez około 35-40 minut. Ciasto wystudzić (może w tym czasie delikatnie opaść) i ozdobić według uznania.






Przepis zmodyfikowany
pochodzi z książki
'Kuchnia włoska'
wydawnictwo Olesiejuk

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz