poniedziałek, 30 września 2013

Owsiane ciasteczka z migdałami i białą czekoladą


SKŁADNIKI:
  • 200 g masła (o temperaturze pokojowej)
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki białego cukru
  • 3 szklanki płatków owsianych
  • 2 jajka
  • 100 g płatków migdałów (wcześniej podprażonych migdałów i ostudzonych)
  • 1 i 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100 d białej czekolady (pokrojonej w drobną kostkę)
PRZYGOTOWANIE:
  1. W misce wymieszać mąkę, sól, sodę oczyszczoną, płatki owsiane i płatki migdałów.
  2. W innej misce utrzeć masło z cukrem. Następnie dodać dwa jajka nadal ucierając. Dolać aromat migdałowy.
  3. Suche składniki przesypać do mokrych. Dobrze wymieszać.
  4. Wsypać kawałki białej czekolady i wmieszać w ciasto.
  5. Łyżką (np. do lodów) nakładać porcje ciasta na papier do pieczenia. Ciastka piec 1 190° C przez ok. 9-11 minut.
  6. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka pozostawić do całkowitego wystudzenia, w przeciwnym razie mogą się rozlecieć.
Z podanych proporcji wychodzi ok. 20 dużych ciasteczek.




sobota, 28 września 2013

Pierogi ruskie


FARSZ - SKŁADNIKI:
  • 1,5 kg ziemniaków (ugotowanych, ostudzonych, następnie zmielonych; ziemniaki można ugotować dzień wcześniej)
  • 200 g twarogu półtłustego (zmielonego)
  • 1 duża cebula (pokrojona w kostkę)
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku

FARSZ - PRZYGOTOWANIE:
  1. W dużej misce wymieszać zmielone ziemniaki i twaróg.
  2. Na patelni podsmażyć cebulkę. Dodać do mieszanki ziemniaków i twarogu.
  3. Dodać lubczyk, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko dobrze wymieszać.

CIASTO - SKŁADNIKI:
  • 4 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • 220 ml ciepłej wody
CIASTO - PRZYGOTOWANIE:
  1. Na blat wysypać mąkę. Zrobić w niej zagłębienie i wbić w nie jajko.
  2. Dodać sól i olej.
  3. Powoli, partiami wlewać wodę jednocześnie nożem zagarniać mąkę z brzegów do środka i łączyć ją z jajkiem i pozostałymi składnikami.
  4. Ugniatać ciasto. Powinno być sprężyste, elastyczne. Jeżeli jest zbyt twarde dodać odrobinę wody. Jeżeli jest zbyt miękkie, dodać mąki.
  5. Ciasto podzielić na pół. Rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm. Szklanką o średnicy 8cm wycinać krążki, które następnie należy wypełnić farszem i zakleić.
  6. Pierogi gotować we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię.
Z podanych proporcji wychodzi ok. 80 pierogów.








Pierogi można jeść zaraz po wyciągnięciu z wody (ja takie lubię najbardziej) lub odczekać aż ostygną i podsmażyć na odrobinie oleju. Można też podawać je z dodatkami: skwarkami, gęstą śmietaną itp.

piątek, 27 września 2013

Cynamonowe ciasto ze śliwkami




SKŁADNIKI:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka
  • 2/3 szklanki mleka
  • 3 i 1/2 łyżki roztopionego masła (ostudzonego)
  • śliwki
PRZYGOTOWANIE:
  1. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową, cukier i sól.
  2. W innej misce zmiksować do połączenia jajka, mleko i masło.
  3. Mokre składniki przelać do miski ze składnikami suchymi i dobrze wymieszać.
  4. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem formy (ja użyłam formy o średnicy 27 cm).
  5. Na cieście poukładać połówki śliwek (rozcięciem do góry).
  6. Piec w 190° C przez około 30-45 minut (do suchego patyczka).

poniedziałek, 23 września 2013

Ciasto marchewkowe



CIASTO - SKŁADNIKI:
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 1 szklanka potartej marchwi
CIASTO - PRZYGOTOWANIE:
  1. W misce utrzeć jajka z cukrem. Dodać i delikatnie wmieszać olej.
  2. W drugiej misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól.
  3. Suche składniki wsypać do mokrych i dobrze wymieszać.
  4. Dodać marchew, wymieszać.
  5. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem formy o średnicy 20 cm. Piec w 180°C przez
  6. 25-30 minut.
LUKIER - SKŁADNIKI:
  • 60 g masła o temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki białego cukru pudru
  • 60 g twarożku naturalnego o temperaturze pokojowej (ja użyłam Hohland'a w niebieskim pudełku).
LUKIER - PRZYGOTOWANIE:
  1. Utrzeć masło z cukrem. Dodać twarożek i dobrze wymieszać.
  2. Gotową polewę rozprowadzić na dobrze wystudzonym cieście.






Zapiekanka Pasterska (Shepard's Pie)



SKŁADNIKI:
  • 450g mięsa mielonego
  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w kostkę
  • 2 duże marchewki, pokrojone w kostkę
  • 1,5 łyżki sosu Worcester
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka bulionu wołowego
  • 150g zielonego groszku (może być mrożony, wcześniej rozmrożony)
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • sól, pieprz
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki masła
  • 1 żółtko

PRZYGOTOWANIE:
  1. Na oleju usmażyć mięso mielone, aż będzie ładne, szare, rozdrobnione na małe kawałeczki. Doprawić je solą i pieprzem. Wyjąć łyżka cedzakową do miski.
  2. Na tę samą patelnię wrzucić cebulę, seler i marchew. Również doprawić solą i pieprzem, smażyć około 7-9 minut.
  3. Dodać czosnek i smażyć przez około 30 sekund. Ponownie dodać wcześniej usmażone mięso. Chwilkę podsmażyć. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać.
  4. Dodać koncentrat pomidorowy, bulion , sos Worcester i rozmaryn. Całość dobrze wymieszać i dusić na małym ogniu ok. 15 minut.
  5. Dodać rozmrożony groszek i gotować kolejne 3 minuty.
  6. Ugotować ziemniaki. Ugotowane, ciepłe ziemniaki dobrze ugnieść, tak aby nie było grudek.
  7. W małym garnuszki zagotować mlek z 3 łyżkami masła, tak aby było gorące, ale aby nie wrzało.
  8. Dodać mleko do ziemniaków, powoli, na 3 tury. Dokładnie wymieszać do powstania puree. Dodać żółtko, wymieszać. Całość doprawić solą i pieprzem.
  9. Masę mięsną wylać do naczynia żaroodpornego, na wierzch wyłożyć puree ziemniaczane.
  10. Piec 30 minut w 210° C. Po wyjęciu odczekać 10 minut, aby danie trochę ostygło.
Z podanych proporcji wychodzi około 6-8 porcji.



Jajka zapiekane w formie do muffin




SKŁADNIKI:
  • masło do wysmarowania formy
  • jajka
  • plasterki wędzonego boczku
  • plasterki pomidora
  • ser żółty
  • chleb
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:
  1. Wysmarować formę. Plastry boczku przeciąć na pół i wyłożyć nimi miejsca w formie (połówki plastrów boczku powinny tworzyć krzyż).
  2. Literatką wyciąć w kromkach chleba małe kółka, włożyć po jednym kółku do wgłębień w formie.
  3. Włożyć półplasterki pomidora, obok niego, tej samej wielkości kawałki żółtego sera.
  4. Delikatnie wbić do otworów jajka. Przyprawić solą i pieprzem.
  5. Jajka zapiekać w 200°C przez 8-10 minut.



 



niedziela, 15 września 2013

Skrzydełka z kremowym ryżem





SKŁADNIKI:
  • 2 woreczki ryżu (lub 2 szklanki ryżu)
  • 2 średnie cebule, pokrojone w plastry
  • 10 skrzydełek, przyprawione solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka
  • 0,5 kostki margaryny do pieczenia
  • 6 łyżek ketchupu
  • 2 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • łyżeczka słodkiej papryki (aby danie było ostrzejsze można dodać paprykę chili)
  • 3,5 szklanki wody

PRZYGOTOWANIE:
  1. Ryż wysypać na blachę do pieczenia (ja użyłam blachy o wymiarach 23x35 cm). Na ryżu rozłożyć cebulę i skrzydełka (skrzydełka zawinąć jak na czarno-białym zdjęciu poniżej, najcieńszą część skrzydełka założyć za jego najgrubszą część.)
  2. W rondelku na małym ogniu rozpuścić margarynę, dodać ketchup, cukier, sól, pieprz, paprykę i wodę. Całość zagotować. Przygotowaną miksturę wylać na skrzydełka.
  3. Całość piec w 190° C przez 60 minut (lub dłużej, ryż musi wchłonąć całą miksturę). W połowie pieczenia wyciągnąć blachę i przewrócić skrzydełka na drugą stronę, aby nie spiekły się zbyt mocno.


Danie nie należy do małokalorycznych, ale jest naprawdę smaczne. Ryż jest niesamowicie kremowy i delikatny.

sobota, 14 września 2013

Szarlotka (Apple Pie)



CIASTO - SKŁADNIKI:
  • 2 i 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 i 1/2 kostki masła (prawdziwego masła, nie margaryny do pieczenia)
  • 0,5 szklanki lodowatej wody (zimna woda + kilka kostek lodu)

CIASTO - PRZYGOTOWANIE:
  1. Masło pokroić w kostkę, w trakcie przygotowywania pozostałych składników, masło schować do zamrażalnika.
  2. W misce wymieszać mąkę, sól i cukier. Dodać masło wyjęte z zamrażalnika. Widelcem rozgniatać masło z sypkimi składnikami, aż do momentu uzyskania konsystencji przypominającej drobną, wilgotną kruszonkę.
  3. Dodać lodowatej wody (bez kostek lodu jeżeli się w między czasie nie rozpuściły) i szybko zagnieść ciasto (tak aby masło nie ociepliło się). Ciasto podzielić na 2 częśli (jedna trochę większa), uformować kulki, rozpłaszczyć je, zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na ok 2 godziny.

NADZIENIE - SKŁADNIKI:
  • 8 małych jabłek (ja użyłam jabłek Paula Red, ale jak okazało się, nie utrzymują swojego kształtu w szarlotce, powstaje z nich mus, mimo to szarlotka jest pyszna)
  • odrobina soku z cytryny
  • 3 i 0,5 łyżki mąki
  • 0,5 szklanki cukru (jeżeli jabłka są słodkie mniej, jeżeli bardzo kwaśne więcej)
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu

NADZIENIE - PRZYGOTOWANIE:
  1. Jabłka obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, ćwiartki pokroić w plasterki.
  2. Pokrojone w plasterki jabłka skropić sokiem z cytryny.
  3. Dodać cukier, cynamon, mąkę i wszystko wymieszać.

SZARLOTKA - PRZYGOTOWANIE:
  1. Wyjąć z lodówki większą część ciasta, na blacie podsypanym mąką rozwałkować je tak, aby średnica rozwałkowanego ciasta była większa niż średnica blaszki. Ja użyłam formę do tarty o średnicy 27 cm.
  2. Przełożyć ciasto do formy, przyciąć wystające brzegi ciasta.
  3. Wypełnić formę nadzieniem.
  4. Rozwałkować mniejszą część ciasta, wycinać paski i ułożyć kratkę na cieście. Brzegi ciasta dobrze skleić.
  5. Piec ciasto w 215°C przez 15 minut, następnie ciasto przykryć folią aluminiową aby nie spiekło się zbyt mocno i piec jeszcze 45-50 minut w 190°C.
  6. Wystudzić i jeść ;-)





Przepis na ciasto pochodzi z bloga:

Spaghetti Bolognese



SKŁADNIKI:
  • 1 cebula, posiekana w drobną kostkę
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 1 marchew, pokrojona w kostkę
  • 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w plastry
  • 50 g surowego boczku, pokrojonego w kostkę
  • 400 g mięsa mielonego
  • 400 g pomidorów z puszki
  • garść suszonych grzybów, wcześniej namoczonych i drobno pokrojonych
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 125 ml bulionu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • makaron spaghetti

PRZYGOTOWANIE:
  1. Rozgrzać odrobinę oleju na dużej patelni i podsmażyć cebulkę aż się zeszkli.
  2. Dodać czosnek, marchew, seler i boczek. Podsmażać razem z cebulką przez kilka minut.
  3. Dodać mięso mielone i smażyć kilka minut aż mięso zrobi się szare, cały czas łopatką rozdrabniać kawałki mięsa na mniejsze.
  4. Dodać grzyby, oregano, bulion i pomidory z puszki. Na małym ogniu gotować sos przez 30-40 minut co jakiś czas mieszając.
  5. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić danie solą i pieprzem.
  6. Ugotować makaron spaghetti, odcedzić i połączyć z sosem.





Przepis pochodzi z książki:
'Kuchnia włoska'
Wydawnictwo Olesiejuk

sobota, 7 września 2013

Pieczone pierogi ze szpinakiem i feta



FARSZ - SKŁADNIKI:
  • 450 g szpinaku mrożonego (w liściach)
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 opakowanie sera feta (200 g)
FARSZ - PRZYGOTOWANIE:
  1. Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę, gdy cebula zrumieni się dodać potarty ząbek czosnku i chwilkę podsmażyć.
  2. Dodać wcześniej rozmrożony i odsączony z nadmiaru wody szpinak, smażyć na małym ogniu aż zmięknie.
  3. Dodać dwie łyżki śmietany oraz rozbite jajko. Szybko wymieszać.
  4. Doprawić solą i pieprzem. Farsz przełożyć do miski i odłożyć.
  5. Fetę rozkruszyć do odrębnej miseczki.


CIASTO - SKŁADNIKI:
  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 25 g startego żółtego sera (nie pomijajcie - ser nadaje ciastu niesamowity smak)
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki oleju
CIASTO - PRZYGOTOWANIE:
  1. Do dużej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sól i ser. Wymieszać.
  2. W drugiej misce rozbić jajko, dodać  mleko i olej. Wymieszać.
  3. Mokre składniki wlać do suchych i wyrobić ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk. Jeżeli jest zbyt klejące dodać mąki, jeżeli jest zbyt twarde dodać odrobinę mleka.

PIEROGI - PRZYGOTOWANIE:
  1. Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm. Wycinać duże krążki. Ja wycinałam je miseczką o średnicy niecałych 13 cm.
  2. Na każdy krążek nałożyć farsz, na wierzch położyć kawałeczki sera feta. Brzegi pieroga posmarować jajkiem z mlekiem i zakleić używając widelca.
  3. Pierogi posmarować na wierzchu mieszanką mleka z jajkiem. Porcje pierogów przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Piec w temperaturze 190°C przez 12-14 minut.

Z podanych proporcji wychodzi ok. 15-17 pierogów.






niedziela, 1 września 2013

Ciasteczka z czekoladą i słonecznikiem





SKŁADNIKI:
  • 1 kostka masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowani cukru wanilinowyego
  • 2 jajka
  • 500 g mąki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mleka
  • 200 g ziaren słonecznika
  • 100 g groszków czekoladowych
PRZYGOTOWANIE:
  1. Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia.
  2. Dodać pokrojone w małe kosteczki masło, jajka i mleko.
  3. Wyrobić ciasto. Moim zdaniem 500 g mąki podane w przepisie, to za mało, zawsze przy wyrabianiu dodaję więcej mąki, tak aby ciasto nadal było delikatne, ale mniej klejące.
  4. Po wyrobieniu ciasta, dodajemy słonecznik i dalej wyrabiamy ciasto.
  5. Po wkomponowaniu do ciasta słonecznika, wsypujemy groszki czekoladowe i delikatnie staramy się wkomponować je w masę.
  6. Ciasto dzielimy na mniejsze porcje i wałkujemy na blacie obficie posypanym mąką. Wycinamy ciastka. Niestety z ciastem nie pracuje się łatwo, bardzo się klei i trzeba je często podsypywać mąką, ale po upieczeniu gwarantuje Wam, że będziecie usatysfakcjonowani, są to moje ulubione ciasteczka i otrzymuje wiele komplementów od każdego kto miał okazję ich spróbować.
  7. Ciasteczka pieczemy w 180°C przez 12-15 minut.

Z podanych proporcji wychodzi 55-60 ciasteczek.