niedziela, 13 października 2013

Muffinki dyniowe


SKŁADNIKI:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki pumpkin spice (przepis TUTAJ)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,75 szklanki cukru brązowego
  • 0,25 szklanki cukru białego
  • 1 szklanka puree z dyni (przepis TUTAJ)
  • 2 jajka
  • 0,25 szklanki oleju
  • 0,25 szklanki wody

PRZYGOTOWANIE:
  1. W misce wymieszać mąkę, pumpkin spice, sodę oczyszczoną isól.
  2. W drugiej misce utrzeć jajka z cukrami. Powoli wmieszać olej, następnie wodę. Na końcu dodajemy puree z dyni i dokładnie mieszamy.
  3. Suche składniki przesypujemy do mokrych i mieszamy aby połączyć je ze sobą.
  4. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem formy do muufinek.
  5. Muffinki pieczemy w 180°C przez 20-25 minut.
Z podanych proporcji wychodzi 12 muffinek.





2 komentarze:

  1. Olu, wspaniale "opakowałaś" te muffinki!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :-) Zainspirowały i zmobilizowały mnie nowe talerzyki :)

      Usuń