środa, 2 października 2013

Makaron z cukinią i tuńczykiem



SKŁADNIKI:
  • 4 małe cukinie, pokrojone w niewielką kostkę
  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • puszka tuńczyka (rozdrobnionego) w sosie własnym
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól, pieprz
  • 6 łyżek gęstej śmietany (12% lub 18%)
  • makaron
PRZYGOTOWANIE:
  1. Na patelni z odrobiną oleju zrumienić cebulkę. Dodać czosnek i podsmażać całość około 1 minutę.
  2. Dodać cukinię, smażyć kilka minut co jakiś czas mieszając. Cukinię smażymy tak długo aby zmiękła.
  3. Wszystko przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Chwileczkę podsmażamy, następnie dodajemy puszkę tuńczyka oraz śmietanę. Całość dobrze mieszamy.
  4. Gotujemy makaron, który po ostudzeniu łączymy z 'sosem'.
Z podanych proporcji wychodzi ok. 4 porcji.

2 komentarze: