SKŁADNIKI:
- 180 g masła o temperaturze pokojowej
- 20 g masła zimnego z lodówki
- 3/4 szklanki brązowego cukru + 1 łyżka
- 1 szklanka mąki
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 2 jajka
- 2 gruszki, obrane, pokrojone w plastry
PRZYGOTOWANIE:
- Utrzeć ciepłe masło z cukrem na gładką masę.
- Pojedynczo dodawać jajka nadal ucierając.
- Do masy wsypać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i imbirem. Utrzeć do momentu otrzymania jednolitej masy.
- Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy o średnicy 20 cm.
- Na cieście ułożyć plastry gruszki i posypać całość łyżką brązowego cukru.
- Potrzeć 20 g zimnego masła i posypać wierzch ciasta.
- Piec ok. 35-40 minut (do suchego patyczka) w 180°C.
Apple pie? :)
OdpowiedzUsuńNope, pears ginger pie :-)
OdpowiedzUsuń