sobota, 5 października 2013

Ciasto imbirowo-gruszkowe



SKŁADNIKI:
  • 180 g masła o temperaturze pokojowej
  • 20 g masła zimnego z lodówki
  • 3/4 szklanki brązowego cukru + 1 łyżka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 2 jajka
  • 2 gruszki, obrane, pokrojone w plastry
PRZYGOTOWANIE:
  1. Utrzeć ciepłe masło z cukrem na gładką masę.
  2. Pojedynczo dodawać jajka nadal ucierając.
  3. Do masy wsypać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i imbirem. Utrzeć do momentu otrzymania jednolitej masy.
  4. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy o średnicy 20 cm.
  5. Na cieście ułożyć plastry gruszki i posypać całość łyżką brązowego cukru.
  6. Potrzeć 20 g zimnego masła i posypać wierzch ciasta.
  7. Piec ok. 35-40 minut (do suchego patyczka) w 180°C.


2 komentarze: