CIASTO - SKŁADNIKI:
- 2 i 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki cukru
- 1 i 1/2 kostki masła (prawdziwego masła, nie margaryny do pieczenia)
- 0,5 szklanki lodowatej wody (zimna woda + kilka kostek lodu)
CIASTO - PRZYGOTOWANIE:
- Masło pokroić w kostkę, w trakcie przygotowywania pozostałych składników, masło schować do zamrażalnika.
- W misce wymieszać mąkę, sól i cukier. Dodać masło wyjęte z zamrażalnika. Widelcem rozgniatać masło z sypkimi składnikami, aż do momentu uzyskania konsystencji przypominającej drobną, wilgotną kruszonkę.
- Dodać lodowatej wody (bez kostek lodu jeżeli się w między czasie nie rozpuściły) i szybko zagnieść ciasto (tak aby masło nie ociepliło się). Ciasto podzielić na 2 częśli (jedna trochę większa), uformować kulki, rozpłaszczyć je, zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na ok 2 godziny.
NADZIENIE - SKŁADNIKI:
- 8 małych jabłek (ja użyłam jabłek Paula Red, ale jak okazało się, nie utrzymują swojego kształtu w szarlotce, powstaje z nich mus, mimo to szarlotka jest pyszna)
- odrobina soku z cytryny
- 3 i 0,5 łyżki mąki
- 0,5 szklanki cukru (jeżeli jabłka są słodkie mniej, jeżeli bardzo kwaśne więcej)
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
NADZIENIE - PRZYGOTOWANIE:
- Jabłka obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, ćwiartki pokroić w plasterki.
- Pokrojone w plasterki jabłka skropić sokiem z cytryny.
- Dodać cukier, cynamon, mąkę i wszystko wymieszać.
SZARLOTKA - PRZYGOTOWANIE:
- Wyjąć z lodówki większą część ciasta, na blacie podsypanym mąką rozwałkować je tak, aby średnica rozwałkowanego ciasta była większa niż średnica blaszki. Ja użyłam formę do tarty o średnicy 27 cm.
- Przełożyć ciasto do formy, przyciąć wystające brzegi ciasta.
- Wypełnić formę nadzieniem.
- Rozwałkować mniejszą część ciasta, wycinać paski i ułożyć kratkę na cieście. Brzegi ciasta dobrze skleić.
- Piec ciasto w 215°C przez 15 minut, następnie ciasto przykryć folią aluminiową aby nie spiekło się zbyt mocno i piec jeszcze 45-50 minut w 190°C.
- Wystudzić i jeść ;-)
Przepis na ciasto pochodzi z bloga:
Wygląda pysznie! Spróbuję też upiec :D
OdpowiedzUsuń