piątek, 27 września 2013

Cynamonowe ciasto ze śliwkami




SKŁADNIKI:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka
  • 2/3 szklanki mleka
  • 3 i 1/2 łyżki roztopionego masła (ostudzonego)
  • śliwki
PRZYGOTOWANIE:
  1. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową, cukier i sól.
  2. W innej misce zmiksować do połączenia jajka, mleko i masło.
  3. Mokre składniki przelać do miski ze składnikami suchymi i dobrze wymieszać.
  4. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem formy (ja użyłam formy o średnicy 27 cm).
  5. Na cieście poukładać połówki śliwek (rozcięciem do góry).
  6. Piec w 190° C przez około 30-45 minut (do suchego patyczka).

1 komentarz: