wtorek, 27 sierpnia 2013

Placuszki z tartej cukinii z tymiankiem




SKŁADNIKI:
  • 100 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 50 ml mleka
  • 300 g cukinii
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku (w oryginalnym przepisie 2 łyżeczki świeżego tymianku)
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:
  1. Cukinię potrzeć na dużych oczkach tarki i odsączyć z nadmiaru soku.
  2. W dużej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać roztrzepane jajka i wymieszać. Stopniowo dolewać mleko, nadal mieszając, aż do otrzymania puszystej masy.
  3. Do ciasta dodać odsączoną cukinię. Całość wymieszać. Dodać tymianek oraz sól i pieprz do smaku.
  4. Rozgrzać olej na patelni. Nakładać łyżkę ciasta, placuszki smażyć z obu stron na małym ogniu przez około 3-4 minuty.
Z podanych proporcji wychodzi ok. 12-14 małych placuszków.








Przepis pochodzi z książki:
'Kuchnia włoska'
Wydawnictwo Olesiejuk

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz