SKŁADNIKI:
- 100 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka, roztrzepane
- 50 ml mleka
- 300 g cukinii
- 1 łyżeczka suszonego tymianku (w oryginalnym przepisie 2 łyżeczki świeżego tymianku)
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Cukinię potrzeć na dużych oczkach tarki i odsączyć z nadmiaru soku.
- W dużej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać roztrzepane jajka i wymieszać. Stopniowo dolewać mleko, nadal mieszając, aż do otrzymania puszystej masy.
- Do ciasta dodać odsączoną cukinię. Całość wymieszać. Dodać tymianek oraz sól i pieprz do smaku.
- Rozgrzać olej na patelni. Nakładać łyżkę ciasta, placuszki smażyć z obu stron na małym ogniu przez około 3-4 minuty.
Przepis pochodzi z książki:
'Kuchnia włoska'
Wydawnictwo Olesiejuk
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz